Zelf op zoek gaan naar eetbare wilde planten? Dat is in Italië heel gewoon. Paddenstoelen bijvoorbeeld, en bessen of kruiden. En als je in het voorjaar Italianen in de bosjes langs een wandelpad ziet, zijn ze negen van de tien keer op zoek naar wilde asperges.

Wildplukken op Sardinië
Ook Noor van Papa e Citu trekt eropuit om wilde asperges te plukken, als ze in de lente bij haar Sardijnse schoonfamilie op bezoek is: ‘In de zomer is heel Sardinië gehuld in oker- en aardetinten. In de lente geniet ik van de mooie wilde bloemen op het eiland. En van het wildplukken. De grootste uitdaging is eigenlijk het vinden van een plek waar nog niemand vóór jou alles al heeft weggesneden of geplukt. En in het begin had ik even moeite met het herkennen van de plant en de heel dunne staken die ertussendoor groeien. Heel soms steken ze zo uit de grond, maar meestal is het goed zoeken tussen prikkend struikgewas om ze te vinden. Maar uiteindelijk hebben mijn schoonzus en ik toch genoeg asparagi selvatici gevonden. Wat we ermee gingen maken, wisten we nog niet toen we ze plukten, maar de ideeën komen vanzelf.’



Eenvoudig recept – wilde asperges met eieren
Het eerste gerecht dat Noor met de asperges maakte, was asparagi e uova, met de kakelverse eieren die ze van de buurman had gekregen. Spoel voor dit eenvoudige recept de wilde asperges eerst goed af. Blancheer ze in kokend water, en bak ze daarna kort in olie. Bak dan de eieren zonder de dooiers kapot te maken. Voeg peper en zout toe. Serveer de asperges met de eieren. Buon appetito!


Foto’s: Noor de Rooij | Papa e Citu