Mozzarella in carrozza, spaghetti al limone, ciambotta – het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi van chef-kok Ursula Ferrigno bevat recepten uit de streek waar ze is opgegroeid, de Amalfikust, ten zuiden van Napels. Tot haar twaalfde woonde Ferrigno daar in het dorp Minori, tot ze met haar ouders naar het Verenigd Koninkrijk verhuisde. Met dit kookboek brengt ze een ode aan de regio van haar (groot)ouders.
De keuken van Amalfi
Ferrigno bundelde 75 gerechten uit de keuken van Amalfi en vulde ze aan met verhalen over de Italiaanse eetcultuur en de tradities van de regio. De cover van het boek maakt meteen vrolijk; de Zuid-Italiaanse sfeer spat ervan af. Huizen in zonnige kleuren, palmbomen, citroenen en de zee. Ook de foto’s van de gerechten nodigen uit om aan de slag te gaan. Pure gerechten, met vaak maar een paar ingrediënten. En veel groente, ook fijn! Zoals in dit recept voor een zomerse ciambotta, een stoofpot met onder meer aubergine en courgette.
Wél staan er in de begeleidende teksten een aantal opvallende fouten in het Italiaans. Zo lees je aan het begin van het boek dat het woord antipasto ‘voor de maaltijd’ betekent, wat klopt, maar gaat het verderop toch over ‘antipasta’. Ook heeft Ferrigno het over ‘een panini’ in plaats van ‘een panino’. Het kookboek is oorspronkelijk in het Engels verschenen, daar zal het door komen, maar jammer is het wel.
INFO De Italiaanse keuken van Amalfi – Zonovergoten recepten van de magische kust, door Ursula Ferrigno, uitgeverij Edicola, €27,50 – je kunt het nieuwe kookboek van Ferrigno via deze link bestellen bij bol.com
