Kookles van een echte Italiaanse kokkin

Ik wilde al langer eens een kookles in Italië volgen, dus toen ik zag dat er een kookschool was in het dorp waar wij op wandelvakantie zijn, heb ik meteen een les geboekt. Paola ontvangt ons – mijn vriend Lex en mij – in haar huis annex kookschool in Casperia. Het is een van de mooie dorpjes in de Sabina, een streek niet ver van Rome.

Limoncello in de tiramisù

Je kunt wel merken dat ze een eigen restaurant heeft gehad, zo efficiënt pakt Paola het koken aan. Vandaag geeft ze ons les, maar tegelijkertijd treft ze ook de voorbereidingen voor een diner voor tien gasten: acht Britten en wij tweeën. We worden dan ook meteen aan het werk gezet. Schort om, handen wassen aan een fonteintje dat je met je bovenbeen aan zet, en hup, aan de slag met de aardbeientiramisù. Voor deze variant op het klassieke Italiaanse dessert drenken we de lange vingers in een mengsel van suikerwater met limoncello in plaats van koffie, en voegen we een laagje verse aardbeien toe, maar verder volgen we het traditionele recept, met eigeel, mascarpone en room. We mogen even van het mascarponemengsel proeven, maar niet te lang: onze tiramisù staat nog maar net in de ijskast of we gaan al over op de volgende klus, de gnocchi.

Kookles van een echte Italiaanse kokkin - in de Monti Sabini

Huisgemaakte gnocchi

Het belangrijkste ingrediënt voor de gnocchi is aardappel: gekookte aardappelen die we door een zeef moeten persen en daarna met bloem, een ei en wat nootmuskaat tot deeg moeten mengen. Dan verdelen we het deeg in parten om er lange, smalle rollen van te maken, die weer in kleine stukjes worden gehakt. Tot hier is het allemaal nog wel te doen, maar dan komen we aan het lastigste onderdeel van het gnocchi maken: zie elke gnocco maar eens elegant van een patroontje te voorzien door ’m met je duim over een vork te duwen… Na een tijdje krijgen we de slag te pakken, en drie uur later hebben we behalve de gnocchi en de tiramisù ook nog een antipasto met bresaola en artisjok, een scaloppina en gegrilde groenten gemaakt. A tavola!

Fotografie: parliamoitaliano.nl
Meer informatie over kookles bij Paola: gustoalborgo.com