• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • FAVORIETE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • FAVORIETE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Pastarecept uit Ligurië – corzetti uit het kookboek Pasta Grannies

corzetti uit het kookboek Pasta Grannies

Corzetti is een bijzondere muntvormige pasta uit Ligurië. De platte kant is versierd met afbeeldingen die je maakt met behulp van een speciale stempel. De stempels en bijbehorende pasta bestaan al sinds de renaissance, toen de adel hun familiewapen erin liet graveren. 

Corzetti met verse marjoleinsaus

Vicky Bennison van het YouTube-kanaal en kookboek Pasta Grannies ging op bezoek bij de Italiaanse beeldhouwer Franco Casoni, die niet alleen houten boegbeelden voor schepen vervaardigt, maar ook corzettostempels. En hij gaf haar meteen het recept – corzetti met verse marjoleinsaus zoals Franco en zijn vrouw Alessandra ze maken. In plaats van een corzettostempel kun je ook een glas of uitsteekvorm gebruiken. Maar het leukste is natuurlijk een eigen stempel. In Nederland verkoopt kookwinkel Oldenhof ze, bijvoorbeeld met een bloem als decoratie. 

Ingrediënten – voor 6 personen

voor de pasta
600 g 0-bloem of patentbloem (het hoeft niet de fijner gemalen 00-bloem te zijn) ▪ 5 eidooiers, plus 1 heel ei, geklutst ▪ ca. 150 ml droge witte wijn (genoeg om het deeg samenhangend te maken)

voor de saus
100 ml extra vergine olijfolie uit Ligurië of een andere grassige olijfolie ▪ 120 g Italiaanse pijnboompitten ▪ 25 g verse marjoleinblaadjes ▪ 2 teentjes knoflook

ook nodig
corzettostempel (of een glas of uitsteekvorm)

Zo maak je de corzetti

Maak eerst de pasta. Stort de bloem op een pastaplank of in een kom en maak in het midden een kuiltje. Doe de geklutste eidooiers en het hele ei erin. Meng de bloem en eieren met een vork en schenk de wijn er geleidelijk bij. Maak er een samenhangend deeg van. Kneed het zo’n 10 minuten tot het glad en zijdezacht is. Dek het deeg af met een theedoek (of leg het in een kom met deksel) en laat het minstens 15 minuten rusten.

Bebloem de pastaplank en deegroller en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. De patronen van de twee kanten van de stempel wissen elkaar uit als je het deeg te dun uitrolt.

Gebruik als je een corzettostempel hebt, de onbedrukte kant om met een draaiende beweging rondjes uit het deeg te steken – het werkt net zoals het uitsteken van koekjesdeeg. Leg het rondje op de gegraveerde kant van de stempel en druk het omlaag met de tweede stempel. Het resultaat is een tweezijdig gebosseleerde corzetto. Herhaal tot al het deeg op is. Gebruik als je geen corzettostempel hebt, een glas of uitsteekvorm.

Breng een pan water aan de kook, voeg 1 theelepel zout toe, laat het weer aan de kook komen en schuif de pasta erin. Kook de pasta in 4 minuten gaar; hij moet stevig en niet slap zijn. Giet af.

Verwarm terwijl de pasta kookt de olijfolie in een pannetje en voeg de pijnboompitten, marjolein en knoflook toe. Laat 4 minuten zachtjes borrelen. Houd de pan wel goed in de gaten, want de pijnboompitten mogen niet verbranden, maar moeten goudbruin worden. Haal de teentjes knoflook eruit en schenk de dressing over de pasta. Eet meteen.

Recept en foto’s uit: Pasta Grannies. Geheime familierecepten van oma’s uit heel Italië – Vicky Bennison – Karakter Uitgevers – €27,99 – je kunt Pasta Grannies via deze link bestellen bij bol.com.

Het kookboek Pasta Grannies van Vicky Bennison

Wil je de Pasta Grannies in actie zien? Bekijk de filmpjes van Vicky Bennison via haar eigen YouTube-kanaal.

Dit vind je misschien ook leuk

  • Kaki's met rauwe ham uit het kookboek Bitterzoete honing

    Najaarsrecept – Kaki’s met rauwe ham en walnoten

  • abrikozen-amaretticrumble van Letitia Clark

    Recept voor abrikozen-amaretticrumble uit het kookboek Bitterzoete honing

  • Bitterzoete honing - kookboek met recepten uit Sardinië

    Bitterzoete honing, een kookboek met recepten uit Sardinië

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

Instagram

❤️ Speciaal voor San Valentino een Italiaans w ❤️ Speciaal voor San Valentino een Italiaans woordenlijstje voor de liefde [link in bio] ❤️
.
.
.
.
#sanvalentino #valentijnsdag #amore #tiamo #tivogliobene #tivogliobene❤️ #parliamoitaliano #italiaansleren #leeritaliaans #liefde #love #italy #italia #italylover #italylovers
💙 FIAT 500 💙 I have photographed several 500 💙 FIAT 500 💙 I have photographed several 500’s over the years, but this cute little blue one is still one of my favourites. This was in April 2014 - wondering if it is still going strong? 💙 Ik heb in de loop van de tijd heel wat 500’tjes gefotografeerd, maar dit blijft toch een van mijn favoriete foto’s. Gemaakt in april 2014, Amalfikust. Zou deze mooie Fiat nog altijd rondrijden? Iemand die het weet?
.
.
.
.
.
.
#fiat500 #fiat #500 #whatitalyis #italiainunoscatto #amalfi #amalficoast #amalfikust #costieraamalfitana #parliamoitaliano #italy #italy🇮🇹 #italytravel
No comment 💛 . . . . . #jummie #mignon #italfoo No comment 💛
.
.
.
.
.
#jummie #mignon #italfood #zoetigheid #zoet #sweettooth #sweet #sweets #italiansweets #whatitalyis #italiainunoscatto #pasticceria #pasticcini #pasticcinimignon
While eating a plain cheese sandwich I realise I c While eating a plain cheese sandwich I realise I could have also made myself a perfect pasta all’amatriciana like this one I once had in Garbatella, Rome. Tomorrow!
.
.
.
.
#lunch #lunchtime #pranzo #pranzoallitaliana #italfood #pasta #pastalover #amatriciana #pastaallamatriciana #roma #garbatella #romaamor #goodfood #italia #italy #italiainunoscatto #italianfood
Time flies — 2019 visit to Rome . . . #throwbac Time flies — 2019 visit to Rome 
.
.
.
#throwback #rome #roma #doorsofitaly #doorknockers #italy #whatitalyis #whatitalyis🇮🇹
🇮🇹 Intussen in Lombardia 🇮🇹 Snow in It 🇮🇹 Intussen in Lombardia 🇮🇹 Snow in Italy ❄️ Foto van vriendin M zonder Instagram
.
.
.
.
.
#laneve #italia #italy #snow #sneeuw #parliamoitaliano #winter #inverno #winterwoorden
INVERNO 🇮🇹 Chiodo di garofano, slittino, mag INVERNO 🇮🇹 Chiodo di garofano, slittino, maglione di lana... Check mijn Klein Italiaans Woordenlijstje voor de Winter [link in bio]
.
.
.
.
.
#inverno #winter #stagione #freddo #polenta #guanti #arancia #italiano #italiaans #italiaansleren #italiaansetaal #woorden #woordenschat
⭐️ De kerstdagen herinneren me aan ons bezoek ⭐️ De kerstdagen herinneren me aan ons bezoek een paar jaar geleden aan Luigi Baldari, meester cartapesta-maker, in de Zuid-Italiaanse barokstad Lecce. Figuurtjes van cartapesta (papier-maché) maken is een oud ambacht in Lecce. In Baldari’s atelier, waar de vitrines vol stonden met engeltjes en religieuze figuurtjes, kwam ik eind april al in kerststemming [link in bio] ⭐️ Christmas reminds me of the atelier of cartapesta master Baldari whom @lexvandenbosch and I visited a few years ago. Christmas vibes in April ⭐️
.
.
.
📷 @lexvandenbosch 
#cartapesta #lecce #puglia #christmas #natale #barocco #barok #angels #angeli #engelen #heiligen
Buon Natale! ⭐️ . . . . . #buonnatale #kerstmi Buon Natale! ⭐️
.
.
.
.
.
#buonnatale #kerstmis #fijnekerst #merrychristmas #parliamoitaliano #angeli
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

BoekenBoeken

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reisgidsen reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Trastevere Turijn uit eten vakantie in Italië woordenlijstjes zomerrecepten

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

Uitcheckdatum

Booking.com

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Valstrikken in het Italiaans
    Confetti & andere valstrikken in het Italiaans
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Dit eet je in Rome
Copyright © 2014-2020. Parliamo italiano. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring & disclaimer