• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Als je de beste kookboeken van de afgelopen tien jaar neemt en daar dan weer de lekkerste recepten uit kiest, wat krijg je dan? Inderdaad: een heel begeerlijk kookboek.

Recepten uit bekroonde kookboeken

Fusina Verloop, organisator van de Kookboek van het Jaar-verkiezing, stelde precies zo’n kookboek samen. De verkiezing bestaat tien jaar en dat besloot ze te vieren met de uitgave van Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016. In dit verzamelkookboek staan allerlei heerlijke recepten, zoals groentetempura met sojadip, en een retro broodtaart. Maar het zal je niet verbazen dat mijn aandacht meteen getrokken werd door een Italiaans, of eigenlijk Siciliaans, gerecht: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam. Dit is hun recept. (Twee potten van een liter zijn voor mij wel wat ambitieus, dus zelf zou ik eerst maar eens met de helft beginnen.)

Caponata

Zoetzure auberginesalade * voor 2 potten van 1 liter

Ingrediënten
6 aubergines * 2 stengels bleekselderij * 2 bospenen * 3 rode uien * 2 ansjovisfilets * 75 g ontpitte zwarte olijven * 75 g ontpitte groene olijven * 75 g kappertjes op zout, goed gespoeld, of 65 g kappertjes op azijn * 1 dl rodewijnazijn * 1 tl bruine suiker * 75 g langzaam geroosterde pijnboompitten (160 °C) * 50 g rozijnen, geweld in lauw water en uitgelekt * 1 blik gepelde tomaten

Bereiding
Snijd de aubergines in grote dobbelstenen (3 cm), leg ze op een schaal met een paar lagen keukenrol, bestrooi met zout en leg er weer een laag keukenrol op. Laat ze minimaal een half uur staan en spoel ze daarna met water af, dep droog.
Schil de bleekselderij en snijd in stukjes van 3 cm.
Was de bospeen en snijd in plakjes van 1 cm.
Snijd de uien in ringen.
Doe de aubergines in een braadslee en meng met een royale scheut olijfolie. Bak in een hete oven (220 °C) tot mooi goudbruin in ongeveer 12 minuten. Schep ze halverwege een keer om.
Doe de aubergines op keukenpapier en laat uitlekken.
Blancheer de bleekselderij en bospeen.
Verhit ondertussen de olie en fruit de uien ongeveer 10 minuten, doe dan de grof gehakte tomaat erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de wortel, bleekselderij, wijnazijn, suiker, ontpitte olijven, kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten toe. Stoof nog een paar minuten.
Meng de aubergines erdoor.
Proef op smaak. Het moet een mooi geheel vormen en licht zoetzuur smaken.
Doe in schone weckpotten. De caponata is gekoeld zeker een maand houdbaar.

Hoe serveer je de caponata?

Tip van restaurant Toscanini: je kunt de caponata zo eten, als onderdeel van een antipasto misto of als bijgerecht bij een gegrilde vis. Of je kunt hem als voorgerecht serveren met mosselen of gamba’s erbij. Bak de mosselen of gamba’s met een beetje knoflook in olijfolie, blus af met witte wijn, voeg wat peper en bladpeterselie toe.

Recept en foto uit: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016, samengesteld door Fusina Verloop, Uitgeverij Komma – je kunt het kookboek via deze link bestellen bij bol.com

Kookboek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016

Dit vind je misschien ook leuk

  • Culurgiones uit het kookboek van Roberta Pagnier

    Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

  • Ciambotta uit het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi'

    Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi

  • wilde asperges plukken in Italië

    Italiaans koken met de seizoenen – wilde asperges

Over Parliamo italiano

In Piemonte

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

HET MOOISTE VAN ITALIË IN JE INBOX

Wil je een paar keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor Parliamo italiano-post via deze link.

Parliamo italiano

OVERNACHTEN IN ITALIE? ONTDEK MIJN TIPS VOOR HOTELS EN B&B’S

  • Slapen in een klooster in Italië – Santuario di Oropa in Piemonte
    Kloosterhotels in Italië – slapen in een oud klooster
  • Domus Aurea in Carpi
    Bed & breakfast Domus Aurea, stijlvol adres in Carpi, Emilia-Romagna
  • Hotels in Bologna - Canonica Apartments
    De leukste adresjes om te overnachten in Bologna
  • Donna Elena Epoque Residence – charmant verblijf in Asti, Piemonte
  • Plum Tree, een van de twee appartementen van Hazelnut Valley in Guarene, Piemonte
    Hazelnut Valley, heerlijk verblijf in het wijn- en hazelnootgebied van Piemonte
  • La Buvette de la Ferme en achteraan La Ferme du Grand Paradis zelf
    La Ferme du Grand Paradis, paradijselijke agriturismo in Valle d’Aosta
  • Domus Antica Aosta – gastvrije b&b in het hart van Aosta

ReizenReizen

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

do 07 dec 2023

Uitcheckdatum

vr 08 dec 2023
Booking.com

Volg Parliamo italiano ook op Instagram

GEGROND🚶‍♀️Waarom het in Italië de moeit GEGROND🚶‍♀️Waarom het in Italië de moeite loont om ook vaak naar beneden te kijken 
.
.
#ligurie #liguria #stoep #stoepeninligurie #tegels #pavimento #chasingpavements #straat #opstraat #kijknaarbeneden #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #italie #italy #whatitalyis
🇮🇹 NIEUW IN HAARLEM 🇮🇹 Wat doet een It 🇮🇹 NIEUW IN HAARLEM 🇮🇹 Wat doet een Italië-liefhebber die (tijdelijk) van Amsterdam naar Haarlem verhuist? Esatto: die verkent meteen de Italiaanse adresjes in de nieuwe woonplaats. Nu blijk ik niet de enige nieuweling in de stad. Meteen op dag één van het Haarlemse avontuur stuiten we bij toeval op een Italiaanse traiteur in de Grote Houtstraat, die nog maar nét geopend is: Quel Siciliano, van eigenaars Paride en Deborah. De naam van de winkel (‘Die Siciliaan’) is een verwijzing naar een vroegere werkgever van Paride, die zijn naam maar niet kon onthouden en het uiteindelijk op ‘that Sicilian guy’ hield. Paride vertelt enthousiast over de producten die ze verkopen, van bijzondere biertjes en olijfolie van het vat tot verse gerechten als melanzane alla parmigiana — en dit weekend de beroemde Siciliaanse arancine. Quel Siciliano is open van dinsdag t/m zondag. Ook vandaag dus. Wie nu zin heeft in een arancina, moet heel snel zijn!
.
Meer over ‘Italiaans Haarlem’ binnenkort op mijn blog
.
#haarlem #desiciliaansekeuken #lacucinaitaliana #lacucinasiciliana #traiteur #arancina #arancine #palermo #sicilie #sicilia #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🇮🇹 AL MERCATO 🇮🇹 . . . #almercato #lig 🇮🇹 AL MERCATO 🇮🇹
.
.
.
#almercato #liguria #bloemenriviera #italia #italy #whatitalyis #italiainunoscatto #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #markt #groente #fruit
🍁🍂💙 Torino in herfstkleuren 💙🍂🍁 🍁🍂💙 Torino in herfstkleuren 💙🍂🍁
.
.
#torino #turijn #piemonte #visit_piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #opreisinitalië #autunno #herfst #herfstkleuren
🧡🩷 COLORI DI LIGURIA 🩷🧡 . . . #liguri 🧡🩷 COLORI DI LIGURIA 🩷🧡 
.
.
.
#liguria #coloridiloguria #ligurie #civezza #opreisinitalië #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
💙 Santo Stefano al Mare 💙 . . . #santostefan 💙 Santo Stefano al Mare 💙
.
.
.
#santostefanoalmare #liguria #bloemenriviera #rivieradeifiori #ligurie #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalië #mare #zee #zon
🌺 Riviera dei Fiori 🌺 . . #oudeposters #batt 🌺 Riviera dei Fiori 🌺
.
.
#oudeposters #battagliadifiori #bloemenriviera #rivieradeifiori #rivieradeifiori🌺 #ligurischekust #liguria #ligurie #bloemen #opreisinitalië #italia #italy #parliamoitaliano #parliamo_italiano #parliamo_italiano_nl
🍝 When in Liguria… . . #trofiealpesto #liguri 🍝 When in Liguria…
.
.
#trofiealpesto #ligurianfood #liguria #ligurie #deitaliaansekeuken #aboutlastnight #lacucinaitaliana #opreisinitalie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano #sanremo #laportaverde
💙 #sanremo #giardininobel #liguria #ligurie #o 💙

#sanremo #giardininobel #liguria #ligurie #opreisinitalie #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #parliamo_italiano
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Emilia-Romagna Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Meest gelezen blogs

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Italiaanse koffie – van caffè tot latte macchiato
    Koffie in Italië: van ‘lungo’ tot ‘macchiato’

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.