• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • FAVORIETE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • FAVORIETE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Als je de beste kookboeken van de afgelopen tien jaar neemt en daar dan weer de lekkerste recepten uit kiest, wat krijg je dan? Inderdaad: een heel begeerlijk kookboek.

Recepten uit bekroonde kookboeken

Fusina Verloop, organisator van de Kookboek van het Jaar-verkiezing, stelde precies zo’n kookboek samen. De verkiezing bestaat tien jaar en dat besloot ze te vieren met de uitgave van Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016. In dit verzamelkookboek staan allerlei heerlijke recepten, zoals groentetempura met sojadip, en een retro broodtaart. Maar het zal je niet verbazen dat mijn aandacht meteen getrokken werd door een Italiaans, of eigenlijk Siciliaans, gerecht: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam. Dit is hun recept. (Twee potten van een liter zijn voor mij wel wat ambitieus, dus zelf zou ik eerst maar eens met de helft beginnen.)

Caponata

Zoetzure auberginesalade * voor 2 potten van 1 liter

Ingrediënten
6 aubergines * 2 stengels bleekselderij * 2 bospenen * 3 rode uien * 2 ansjovisfilets * 75 g ontpitte zwarte olijven * 75 g ontpitte groene olijven * 75 g kappertjes op zout, goed gespoeld, of 65 g kappertjes op azijn * 1 dl rodewijnazijn * 1 tl bruine suiker * 75 g langzaam geroosterde pijnboompitten (160 °C) * 50 g rozijnen, geweld in lauw water en uitgelekt * 1 blik gepelde tomaten

Bereiding
Snijd de aubergines in grote dobbelstenen (3 cm), leg ze op een schaal met een paar lagen keukenrol, bestrooi met zout en leg er weer een laag keukenrol op. Laat ze minimaal een half uur staan en spoel ze daarna met water af, dep droog.
Schil de bleekselderij en snijd in stukjes van 3 cm.
Was de bospeen en snijd in plakjes van 1 cm.
Snijd de uien in ringen.
Doe de aubergines in een braadslee en meng met een royale scheut olijfolie. Bak in een hete oven (220 °C) tot mooi goudbruin in ongeveer 12 minuten. Schep ze halverwege een keer om.
Doe de aubergines op keukenpapier en laat uitlekken.
Blancheer de bleekselderij en bospeen.
Verhit ondertussen de olie en fruit de uien ongeveer 10 minuten, doe dan de grof gehakte tomaat erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de wortel, bleekselderij, wijnazijn, suiker, ontpitte olijven, kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten toe. Stoof nog een paar minuten.
Meng de aubergines erdoor.
Proef op smaak. Het moet een mooi geheel vormen en licht zoetzuur smaken.
Doe in schone weckpotten. De caponata is gekoeld zeker een maand houdbaar.

Hoe serveer je de caponata?

Tip van restaurant Toscanini: je kunt de caponata zo eten, als onderdeel van een antipasto misto of als bijgerecht bij een gegrilde vis. Of je kunt hem als voorgerecht serveren met mosselen of gamba’s erbij. Bak de mosselen of gamba’s met een beetje knoflook in olijfolie, blus af met witte wijn, voeg wat peper en bladpeterselie toe.

Recept en foto uit: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016, samengesteld door Fusina Verloop, Uitgeverij Komma – je kunt het kookboek via deze link bestellen bij bol.com

Kookboek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016

Dit vind je misschien ook leuk

  • Kaki's met rauwe ham uit het kookboek Bitterzoete honing

    Najaarsrecept – Kaki’s met rauwe ham en walnoten

  • corzetti uit het kookboek Pasta Grannies

    Pastarecept uit Ligurië – corzetti uit het kookboek Pasta Grannies

  • abrikozen-amaretticrumble van Letitia Clark

    Recept voor abrikozen-amaretticrumble uit het kookboek Bitterzoete honing

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

Instagram

Time flies — 2019 visit to Rome . . . #throwbac Time flies — 2019 visit to Rome 
.
.
.
#throwback #rome #roma #doorsofitaly #doorknockers #italy #whatitalyis #whatitalyis🇮🇹
🇮🇹 Intussen in Lombardia 🇮🇹 Snow in It 🇮🇹 Intussen in Lombardia 🇮🇹 Snow in Italy ❄️ Foto van vriendin M zonder Instagram
.
.
.
.
.
#laneve #italia #italy #snow #sneeuw #parliamoitaliano #winter #inverno #winterwoorden
INVERNO 🇮🇹 Chiodo di garofano, slittino, mag INVERNO 🇮🇹 Chiodo di garofano, slittino, maglione di lana... Check mijn Klein Italiaans Woordenlijstje voor de Winter [link in bio]
.
.
.
.
.
#inverno #winter #stagione #freddo #polenta #guanti #arancia #italiano #italiaans #italiaansleren #italiaansetaal #woorden #woordenschat
⭐️ De kerstdagen herinneren me aan ons bezoek ⭐️ De kerstdagen herinneren me aan ons bezoek een paar jaar geleden aan Luigi Baldari, meester cartapesta-maker, in de Zuid-Italiaanse barokstad Lecce. Figuurtjes van cartapesta (papier-maché) maken is een oud ambacht in Lecce. In Baldari’s atelier, waar de vitrines vol stonden met engeltjes en religieuze figuurtjes, kwam ik eind april al in kerststemming [link in bio] ⭐️ Christmas reminds me of the atelier of cartapesta master Baldari whom @lexvandenbosch and I visited a few years ago. Christmas vibes in April ⭐️
.
.
.
📷 @lexvandenbosch 
#cartapesta #lecce #puglia #christmas #natale #barocco #barok #angels #angeli #engelen #heiligen
Buon Natale! ⭐️ . . . . . #buonnatale #kerstmi Buon Natale! ⭐️
.
.
.
.
.
#buonnatale #kerstmis #fijnekerst #merrychristmas #parliamoitaliano #angeli
❤️ All I want for Christmas is... . ...a Chri ❤️ All I want for Christmas is... 
.
...a Christmas tree for this year’s new addition to my Christmas decoration @kramerkunstantiek @vondels_amsterdam 
.
.
.
.
#caffè #christmas #natale #christmasdecorations #parliamoitaliano #kerst #kerstdecoratie #kerstboom #espressomachine #espresso #koffie #holiday #christmastree #kerstmis #kerstmis🎄
Our pizza project yesterday turned out quite okay Our pizza project yesterday turned out quite okay 😃
.
.
.
#pizza #lacucinaitaliana #deitaliaansekeuken #deitaliaansekeukenthuis #parliamoitaliano #italfood #deeg
🇮🇹 CADEAUTIPS Voor wie graag Italiaans kookt 🇮🇹 CADEAUTIPS Voor wie graag Italiaans kookt [link in bio] 🇮🇹 Van pastaborden uit Puglia tot een online workshop pizza bakken, en van een stempel om zelf muntvormige pasta te maken tot kookboeken vol inspirerende recepten en koffie-kersthangers voor in de boom
.
.
.
.
.
@tasteofpuglia @localinnaples @sassandbelle @vondels_amsterdam @nijghenvanditmar @uitgeverijnwadam @karakteruitgevers @uitgeverijprometheus @fontaineuitgevers  @dilleenkamille @etsy 
.
.
.
.
#cadeaus #lastminute #deitaliaansekeuken #cucinaitaliana #pasta #pastalovers #workshop#workshoppizza #workshoppizzamaken #pizza #napels #pastabord #servies #puglia #ravioli #parliamoitaliano #italy #italia #kerst #natale #caffè #koffie #keuken
Stilleven van duizenden stukjes mozaïek 🧡 . . Stilleven van duizenden stukjes mozaïek 🧡 
.
.
.
.
.
#mosaico #mozaiek #museonazionaleromano #museonazionaleromanopalazzomassimo #romeins #parliamoitaliano #archeologie #archeology #opgravingen #palazzomassimo #palazzomassimoalleterme #roma #rome #museum #uccelli #frutta #stilleven
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

BoekenBoeken

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reisgidsen reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Trastevere Turijn uit eten vakantie in Italië woordenlijstjes zomerrecepten

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

Uitcheckdatum

Booking.com

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Valstrikken in het Italiaans
    Confetti & andere valstrikken in het Italiaans
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Dit eet je in Rome
Copyright © 2014-2020. Parliamo italiano. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring & disclaimer