• DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • KUNST & CULTUUR
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • STEDENTRIPS ITALIË
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Als je de beste kookboeken van de afgelopen tien jaar neemt en daar dan weer de lekkerste recepten uit kiest, wat krijg je dan? Inderdaad: een heel begeerlijk kookboek.

Recepten uit bekroonde kookboeken

Fusina Verloop, organisator van de Kookboek van het Jaar-verkiezing, stelde precies zo’n kookboek samen. De verkiezing bestaat tien jaar en dat besloot ze te vieren met de uitgave van Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016. In dit verzamelkookboek staan allerlei heerlijke recepten, zoals groentetempura met sojadip, en een retro broodtaart. Maar het zal je niet verbazen dat mijn aandacht meteen getrokken werd door een Italiaans, of eigenlijk Siciliaans, gerecht: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam. Dit is hun recept. (Twee potten van een liter zijn voor mij wel wat ambitieus, dus zelf zou ik eerst maar eens met de helft beginnen.)

Caponata

Zoetzure auberginesalade * voor 2 potten van 1 liter

Ingrediënten
6 aubergines * 2 stengels bleekselderij * 2 bospenen * 3 rode uien * 2 ansjovisfilets * 75 g ontpitte zwarte olijven * 75 g ontpitte groene olijven * 75 g kappertjes op zout, goed gespoeld, of 65 g kappertjes op azijn * 1 dl rodewijnazijn * 1 tl bruine suiker * 75 g langzaam geroosterde pijnboompitten (160 °C) * 50 g rozijnen, geweld in lauw water en uitgelekt * 1 blik gepelde tomaten

Bereiding
Snijd de aubergines in grote dobbelstenen (3 cm), leg ze op een schaal met een paar lagen keukenrol, bestrooi met zout en leg er weer een laag keukenrol op. Laat ze minimaal een half uur staan en spoel ze daarna met water af, dep droog.
Schil de bleekselderij en snijd in stukjes van 3 cm.
Was de bospeen en snijd in plakjes van 1 cm.
Snijd de uien in ringen.
Doe de aubergines in een braadslee en meng met een royale scheut olijfolie. Bak in een hete oven (220 °C) tot mooi goudbruin in ongeveer 12 minuten. Schep ze halverwege een keer om.
Doe de aubergines op keukenpapier en laat uitlekken.
Blancheer de bleekselderij en bospeen.
Verhit ondertussen de olie en fruit de uien ongeveer 10 minuten, doe dan de grof gehakte tomaat erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de wortel, bleekselderij, wijnazijn, suiker, ontpitte olijven, kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten toe. Stoof nog een paar minuten.
Meng de aubergines erdoor.
Proef op smaak. Het moet een mooi geheel vormen en licht zoetzuur smaken.
Doe in schone weckpotten. De caponata is gekoeld zeker een maand houdbaar.

Hoe serveer je de caponata?

Tip van restaurant Toscanini: je kunt de caponata zo eten, als onderdeel van een antipasto misto of als bijgerecht bij een gegrilde vis. Of je kunt hem als voorgerecht serveren met mosselen of gamba’s erbij. Bak de mosselen of gamba’s met een beetje knoflook in olijfolie, blus af met witte wijn, voeg wat peper en bladpeterselie toe.

Recept en foto uit: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016, samengesteld door Fusina Verloop, Uitgeverij Komma – je kunt het kookboek via deze link bestellen bij bol.com

Kookboek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016

Dit vind je misschien ook leuk

  • Italiaans koken met authentieke producten

  • Saltata in padella – bittere bladgroente als contorno

    Saltata in padella – bittere bladgroente als bijgerecht

  • Gerechten voor durfals – de casu marzu uit Sardinië

    Italiaanse gerechten voor durfals – van varkenspoot tot rotte kaas

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

za 02 jul 2022

Uitcheckdatum

zo 03 jul 2022
Booking.com

Instagram

🇮🇹 PALIO DI SIENA 🏇🏇 Het is toeval, ma 🇮🇹 PALIO DI SIENA 🏇🏇 Het is toeval, maar wel heel toepasselijk dat ik net tijdens de Palio van Siena op 2 juli deze detective van Fruttero & Lucentini aan het herlezen ben. In “Il Palio delle contrade morte” wordt het fictieve verhaal over de raadselachtige dood van een Palio-jockey doorweven met feitelijke uitleg over het beroemdste feest van Siena
.
.
.
#palio #palio2022 #ilpalio #paliodisiena #Siena #paardenrace #horserace #jockey #contrade #contrada #toscana #toscane #italy #italia #tradizioni #traditie #geschiedenis #whatitalyis #piazzadelcampo #2luglio #sandrobotticelli #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #italiaanseboeken #lezen #herlezen #libriitaliani #frutteroelucentini
Finalmarina one week ago 🏖 . . . #finaleligure Finalmarina one week ago 🏖
.
.
.
#finaleligure #finalmarina #spiaggia #strand #beachlife #ligurie #liguria #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl
Madonna col Bambino e San Giovannino (circa 1526) Madonna col Bambino e San Giovannino (circa 1526) • Altare di San Lucia • Cattedrale di Santa Maria Assunta • Aosta
.
.
.
.
#aosta #madonnacolbambino #cattedraledimariaassunta #cattedralediaosta #valledaosta #visitvda #affresco #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl
Lettertypes in Italië 💙 . . . . #letters #typo Lettertypes in Italië 💙
.
.
.
.
#letters #typografie #typographie #tipografia #lettering #font #belettering #opschriften #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #whatitalyis #pasticceria #amaretti #specialitaitaliane #italiaansespecialiteiten #piemonte #piemontedascoprire #italytravel
Oude blikken op de Mercatino dell’Antiquariato M Oude blikken op de Mercatino dell’Antiquariato Minore in Biella, met bovenaan een blik van I Siciliani met ‘testa di moro’-opdruk [link in bio] — een beetje Sicilië in Piemonte 
.
.
.
.
#mercato #mercatodellantiquariato #biella #piemonte #markt #rondstruinen #rondstruinenopdemarkt #testadimoro #testedimoro #sicilia #whatitalyis #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalie #opreisinitalië
Bruschette 🍅 Blijft lekker! . . . #bruschetta # Bruschette 🍅 Blijft lekker!
.
.
.
#bruschetta #bruschette #pomodoro #tomaat #basilico #basilicum #lacucinaitaliana #deitaliaansekeuken #eenvoudiglekker #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalie #opreisinitalië #piemonte #zomer #summertime
Nieuw uitzicht 🇮🇹 Change of scenery . . . #a Nieuw uitzicht 🇮🇹 Change of scenery
.
.
.
#arrivederciliguria #ciaopiemonte #piemonte #italy #italia #nieuwuitzicht #panorama #opreisinitalie #opreisinitalië #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl
Normaal gesproken drink ik eigenlijk alleen maar k Normaal gesproken drink ik eigenlijk alleen maar koffie met veel warme melk, maar in Italië ga ik graag mee in het caffè-ritueel, oftewel: ‘latte macchiato’ hooguit tot een uur of elf, daarna alleen nog ‘caffè’
.
.
.
#caffe #caffè #koffie #enhetwarenernogveelmeer #dopopranzo #dopocena #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #whatitalyis #opreisinitalie #opreisinitalië
🌸🌺🌸🌺 . . . #colors #italy #italia #flo 🌸🌺🌸🌺
.
.
.
#colors #italy #italia #flowers #planten #oleander #bougainville #kleurrijk #ligurie #liguria #finaleligure #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalie #opreisinitalië
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reisgidsen reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2021. Privacyverklaring & disclaimer.