• OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO
Parliamo italiano
  • OP REIS DOOR ITALIË
  • STEDENTRIPS
    • Bologna
    • FLORENCE
    • MILAAN
    • Rome
    • TURIJN
  • OVERNACHTEN
  • ETEN & DRINKEN
    • ITALIAANSE ADRESJES IN NEDERLAND
    • CULINAIRE ADRESJES IN ITALIË
    • KOOKBOEKEN & RECEPTEN
    • ITALIAANSE SPECIALITEITEN
  • KUNST & CULTUUR
  • DE ITALIAANSE TAAL
  • OVER PARLIAMO ITALIANO

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam

Als je de beste kookboeken van de afgelopen tien jaar neemt en daar dan weer de lekkerste recepten uit kiest, wat krijg je dan? Inderdaad: een heel begeerlijk kookboek.

Recepten uit bekroonde kookboeken

Fusina Verloop, organisator van de Kookboek van het Jaar-verkiezing, stelde precies zo’n kookboek samen. De verkiezing bestaat tien jaar en dat besloot ze te vieren met de uitgave van Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016. In dit verzamelkookboek staan allerlei heerlijke recepten, zoals groentetempura met sojadip, en een retro broodtaart. Maar het zal je niet verbazen dat mijn aandacht meteen getrokken werd door een Italiaans, of eigenlijk Siciliaans, gerecht: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam. Dit is hun recept. (Twee potten van een liter zijn voor mij wel wat ambitieus, dus zelf zou ik eerst maar eens met de helft beginnen.)

Caponata

Zoetzure auberginesalade * voor 2 potten van 1 liter

Ingrediënten
6 aubergines * 2 stengels bleekselderij * 2 bospenen * 3 rode uien * 2 ansjovisfilets * 75 g ontpitte zwarte olijven * 75 g ontpitte groene olijven * 75 g kappertjes op zout, goed gespoeld, of 65 g kappertjes op azijn * 1 dl rodewijnazijn * 1 tl bruine suiker * 75 g langzaam geroosterde pijnboompitten (160 °C) * 50 g rozijnen, geweld in lauw water en uitgelekt * 1 blik gepelde tomaten

Bereiding
Snijd de aubergines in grote dobbelstenen (3 cm), leg ze op een schaal met een paar lagen keukenrol, bestrooi met zout en leg er weer een laag keukenrol op. Laat ze minimaal een half uur staan en spoel ze daarna met water af, dep droog.
Schil de bleekselderij en snijd in stukjes van 3 cm.
Was de bospeen en snijd in plakjes van 1 cm.
Snijd de uien in ringen.
Doe de aubergines in een braadslee en meng met een royale scheut olijfolie. Bak in een hete oven (220 °C) tot mooi goudbruin in ongeveer 12 minuten. Schep ze halverwege een keer om.
Doe de aubergines op keukenpapier en laat uitlekken.
Blancheer de bleekselderij en bospeen.
Verhit ondertussen de olie en fruit de uien ongeveer 10 minuten, doe dan de grof gehakte tomaat erbij en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg dan de wortel, bleekselderij, wijnazijn, suiker, ontpitte olijven, kappertjes, ansjovis, rozijnen en pijnboompitten toe. Stoof nog een paar minuten.
Meng de aubergines erdoor.
Proef op smaak. Het moet een mooi geheel vormen en licht zoetzuur smaken.
Doe in schone weckpotten. De caponata is gekoeld zeker een maand houdbaar.

Hoe serveer je de caponata?

Tip van restaurant Toscanini: je kunt de caponata zo eten, als onderdeel van een antipasto misto of als bijgerecht bij een gegrilde vis. Of je kunt hem als voorgerecht serveren met mosselen of gamba’s erbij. Bak de mosselen of gamba’s met een beetje knoflook in olijfolie, blus af met witte wijn, voeg wat peper en bladpeterselie toe.

Recept en foto uit: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016, samengesteld door Fusina Verloop, Uitgeverij Komma – je kunt het kookboek via deze link bestellen bij bol.com

Kookboek: Recepten uit de bekroonde kookboeken van het jaar 2007-2016

Dit vind je misschien ook leuk

  • Italiaanse specialiteiten online bestellen

    Italiaanse specialiteiten – hier bestel je ze online

  • Zoete specialiteiten van Piemonte – bonet

    Van baci di dama tot zabaione – zoete specialiteiten uit Piemonte

  • Fontina - de beroemde kaas uit Valle d'Aosta

    Fontina, polenta en crema di Cogne – dit eet je in Valle d’Aosta

Zoek hotels en meer...

Bestemming

Incheckdatum

zo 05 feb 2023

Uitcheckdatum

ma 06 feb 2023
Booking.com

Instagram

🇮🇹 Dit weekend in FD Persoonlijk: Donna Elen 🇮🇹 Dit weekend in FD Persoonlijk: Donna Elena Epoque Residence, een fijne tip om te overnachten in Asti, Piemonte 🇮🇹
.
.
.
#adres #asti #piemonte #italia #italy #italie #visitpiemonte #visit_piemonte #residence #overnachten #update
In het weekend staat er steevast een rij bij Pasti In het weekend staat er steevast een rij bij Pasticceria Ugetti, speciaal voor hun ‘krapfen’ (een soort kleine Berliner bollen), maar doordeweeks heb je meer kans om snel aan de beurt te zijn. Let wel: de krapfen zijn er alleen om half vier ‘s middags, niet eerder. En meestal zijn ze aan het eind van de middag allemaal alweer verkocht. Niet getreurd: Ugetti heeft nog veel meer zoete lekkernijen in het assortiment. De krapfen zijn er trouwens met verschillende vullingen, zoals ‘crema’ (banketbakkersroom) of ‘marmellata’ (jam) 
.
.
.
#pasticceriaugetti #pasticceriaugettibardonecchia #bardonecchia #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #krapfen #krapfendiugetti #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #zoet
💙 Toch nóg een foto van gisteren, toen ik mijn 💙 Toch nóg een foto van gisteren, toen ik mijn eerste sneeuwschoenwandeling maakte 😃 Samen met gids Susanna sneeuwwandelde ik tussen de bomen door, met steeds prachtige uitzichten op de bergen bij Bardonecchia
.
📷 Susanna Mazzotto
.
#ciaspolata #ciaspole #neve #escursionesullaneve #ciaspola #sneeuw #sneeuwschoenen #sneeuwschoenwandelen #sneeuwschoenwandeling #followtheguide #bardonecchia #horres #granbea #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl
Instagram bericht 17874407183820339 Instagram bericht 17874407183820339
💙 Vandaag maakte ik mijn eerste sneeuwschoenwan 💙 Vandaag maakte ik mijn eerste sneeuwschoenwandeling ooit, en dat is absoluut voor herhaling vatbaar! Gids Susanna nam me mee op een route tussen de bomen door, met steeds prachtige uitzichten op de bergen bij Bardonecchia. En als je dan ook nog zo’n mooie dag treft als vandaag!
.
.
.
#ciaspolata #ciaspole #neve #escursionesullaneve #ciaspola #sneeuw #sneeuwschoenen #sneeuwschoenwandelen #sneeuwschoenwandeling #followtheguide #bardonecchia #horres #granbea #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl
About last night: heerlijk gegeten bij Cusine Roya About last night: heerlijk gegeten bij Cusine Royal in Bardonecchia
.
.
.
#bardonecchia #uiteten #lacucinaitaliana #lacucinapiemontese #vitellotonnato #tajarin #pappardelle #pasta #tiramisu #italy #piemonte #visit_piemonte #visitpiemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #opreisinitalie #skien #wintersport #unasettimanabianca
🥾Mooie solowandeling van Bardonecchia naar Mele 🥾Mooie solowandeling van Bardonecchia naar Melezet, langs onder meer deze Cappella Sänt'Übaldi ⛪️ in Les Arnauds 
.
.
.
#bardonecchia #lesarnauds #melezet #piemonte #visitpiemonte #visit_piemonte #italy #whatitalyis #italia #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #wandelen #hiking #montagna #italiaansealpen #passionemontagna #opreisinitalie
De eerste cioccolata calda van de week 🧡 . . . De eerste cioccolata calda van de week 🧡
.
.
.
#cioccolatacalda #warmechocolademelk #chocolademelkopzijnitaliaans #italfood #bardonecchia #piemonte #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #winter #skiing #skien #wintersport #wintersportinitalie #visitpiemonte #italiaansealpen #whatitalyis #italia #italy #italy🇮🇹 #visit_piemonte
🇮🇹 HEERLIJK VERBLIJF IN PIEMONTE 🇮🇹 Te 🇮🇹 HEERLIJK VERBLIJF IN PIEMONTE 🇮🇹 Terugblik op drie fijne dagen bij Hazelnut Valley, vorig jaar juni. Een toepasselijke naam voor deze accommodatie, die te midden van de hazelnotenplantages in Piemonte ligt, in het dorpje Guarene. Eigenaren Gianni en Maria Vittoria hebben twee appartementen voor hun gasten in een bijgebouw bij hun woonhuis. Binnen heerst een landelijke sfeer, met plavuizen op de vloer, een stenen tongewelf of balken als plafond, houten meubels en warme kleuren. Het ontbijt wordt verzorgd door Gianni en Maria Vittoria, die er sowieso alles aan doen om je een onbezorgde vakantie te geven. Voor meer info zie mijn blog > #linkinbio
.
.
.
.
#piemonte #guarene #langhe #roero #langheroero #vakantie #visitpiemonte #italy #italia #hazelnoten #nocciole #wijngebied #wijngebieden #unesco #unescoworldheritage #unescowerelderfgoed #parliamoitaliano #parliamo_italiano_nl #terugblik
Volg Parliamo italiano ook op Instagram

Over Parliamo italiano

“Annelies_Bologna_Parliamo_italiano"

Ciao! Welkom op Parliamo italiano, een blog vol verhalen uit la bella Italia. Van de legende die achter de keramieken plantenpotten op Sicilië schuilt, tot dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn en de beste trattoria om in Rome spaghetti cacio e pepe te eten. En natuurlijk schrijf ik ook over de mooiste musea en bezienswaardigheden in Italië. Omdat er volgens mij geen ander land is waar zó veel te ontdekken valt.

Veel leesplezier! Annelies

4x per jaar nieuwe Italië-inspiratie?

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief:

Tags

Amsterdam architectuur Bari bed & breakfast Bologna cacio e pepe citytrip Fiat 500 Florence Italiaans Italiaanse adresjes Italiaanse gebruiken Italiaanse keuken Italiaanse taal koffie kookboeken kunst & cultuur Lecce lezen over Italië Milaan Napels op reis door Italië Padova pasta pesto Piemonte Puglia recepten reizen restaurant risotto Rome Sardinië schilderkunst Sicilië stedentrip street art thuismuseum Toscane Turijn uit eten vakantie in Italië Valle d’Aosta woordenlijstjes zomerrecepten

Ansichten met het Italië-gevoel

Italië-prints in A5 -- set Celeste

De heilige Anna, een Toscaans landschap, een caffettiera… Onze Italië-ansichtkaarten brengen je meteen in Italiaanse sferen. Leuk om in te lijsten of te versturen – de envelop zit er alvast bij!

Klik hier om te zien hoe je de speciale Parliamo italiano-ansichten (A5-formaat) bestelt.

Ansichtkaart koffiepotten op A5 -- set Caffè italiano

Ansichtkaarten Italië op A5-formaat -- set Nostalgia

ReizenReizen

Meest gelezen

  • Uit_eten_in_Milaan_Erba_brusca_1
    11x uit eten in Milaan
  • Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
    Siciliaans recept: de caponata van restaurant Toscanini in Amsterdam
  • Keramieken koppen op Sicilië
    Het verhaal achter de keramieken koppen op Sicilië
  • Specialiteiten van Puglia - orecchiette
    Wat moet je zeker proeven als je in Puglia bent?
  • 5x uit eten in Bologna: de lekkerste osteria’s en trattoria’s
  • Dit eet je in Rome
© Parliamo italiano 2014-2023. Privacyverklaring & disclaimer.