Siciliaanse salade van bottarga en citrusvruchten

Voor deze frisse salade combineerde Antonio Carluccio sinaasappel en grapefruit met rode ui en dunne plakjes bottarga, gezouten harderkuit. ‘Dit typisch Siciliaans gerecht is waarschijnlijk ontstaan om de overvloedige oogst aan citrusfruit te verwerken’, schreef de beroemde chef-kok bij het recept. Een jaar na Carluccio’s overlijden in 2017 verscheen de tweede druk van het kookboek Carluccio, een verzameling van zijn beste Italiaanse recepten.

Salade van bottarga, sinaasappel en grapefruit

Insalata di bottarga, arance e pompelmi ▪ voor 4 personen

Ingrediënten
2 roze grapefruits ▪ 4 sinaasappels ▪ 1 rode ui, gepeld, in dunne ringen ▪ 100 g bottarga (gezouten harderkuit*), in dunne plakjes ▪ 4 el extra vergine olijfolie ▪ 2 tl wittewijnazijn ▪ peper ▪ venkelgroen, om te garneren

*De kuit van harder en tonijn wordt gezouten en aan de lucht gedroogd voor bottarga, een kostbare specialiteit van Sicilië, Calabrië en Sardinië. De kuit van de harder is verfijnder dan die van tonijn. Bottarga wordt meestal in dunne plakjes aan gerechten toegevoegd, zoals ook in dit recept.

Bereiding
Schil de grapefruits en sinaasappels tot op het vruchtvlees en snijd de partjes met een scherp mes tussen de vliezen uit. Doe dit boven een kom om het uitlopende sap op te vangen, knijp de lege vliezen goed uit. Schik de citruspartjes op de borden en bestrooi ze met uiringen en plakjes bottarga.

Roer de olie en een scheut azijn door het opgevangen citrussap. Sprenkel deze vinaigrette over de salade, bestrooi hem met venkelgroen en vermeng alles luchtig. Serveer er lekker boerenbrood bij.

Recept en foto’s uit: Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten, door Antonio Carluccio, Fontaine Uitgevers, oorspronkelijk uitgegeven in 2013, tweede druk in 2018, € 29,99. Je kunt het kookboek van Antonio Carluccio via deze link bestellen bij bol.com

Salade van bottarga en citrusvruchten - Antonio Carlucci
Carluccio - Mijn beste Italiaanse recepten