Snel op tafel – 6 lekkere recepten voor spaghetti

Voor een goed bord spaghetti is niet veel nodig. De lekkerste pastasauzen zijn vaak die met weinig ingrediënten. Zoals de super eenvoudige pastasaus die de Italiaanse schoonmoeder van vriendin M maakte: met een halve tomaat per persoon, knoflook en een beetje peterselie. Van cacio e pepe tot carbonara, deze zes recepten zijn snel, lekker en ook nog makkelijk te maken.


1 Spaghetti met eenvoudige pastasaus

Ingrediënten voor 4 personen
400 g spaghetti ▪ 8 à 12 eetlepels olijfolie ▪ een klein uitje ▪ 2 tomaten ▪ blad- of krulpeterselie ▪ zout ▪ eventueel suiker ▪ 1 teen knoflook ▪ Parmezaanse kaas 

Bereiding
Fruit een klein uitje in de olijfolie. Doe er per persoon een halve tomaat in partjes bij, plus een beetje peterselie, zout, eventueel een beetje suiker, en de teen knoflook (heel!), die je er later weer uit haalt. Kook intussen de spaghetti al dente. Serveer met Parmezaanse kaas. Je kunt de peterselie ook vervangen door basilicum, maar voeg die dan wel pas op het allerlaatst toe.


2 Cacio e pepe

Deze pasta vind je in zo’n beetje elke trattoria en osteria van Rome. De cacio e pepe, oftewel schapenkaas en peper.

Ingrediënten voor 4 personen
400 g spaghetti ▪ 150 g pecorino romano ▪ zwarte peper, liefst korrels om vers te malen

Bereiding
Breng ruim water aan de kook. Voeg wat zout toe aan het water en kook de spaghetti al dente (kijk op de verpakking voor het gewenste aantal minuten). Rasp de pecorino romano heel fijn. Maal de zwarte peper en meng die door de pecorino. Giet de pasta af, maar zorg ervoor dat je wat van het kookvocht apart houdt. Schep de pasta en het kookvocht door de pecorino, en serveer op voorverwarmde borden.

Specialiteiten van Rome: spaghetti cacio e pepe bij Da Lucia in Trastevere
Cacio e pepe


3 Aglio, olio e peperoncino

De eenvoudigste aller pastasauzen: aglio, olio e peperoncino. Oftewel: knoflook, olijfolie en een rood pepertje.

Ingrediënten voor 4 personen
400 g spaghetti ▪ 4 à 5 tenen knoflook ▪ extra vergine olijfolie ▪ een gedroogd pepertje ▪ eventueel peterselie

Bereiding
Snijd de tenen knoflook in plakjes. Smoor de knoflook en het pepertje heel langzaam in ruim olijfolie. Als je het minder pittig wilt, kies dan voor een half pepertje. Kook in de tussentijd de spaghetti al dente. Verwijder het pepertje uit de pan, eventueel de knoflook ook (maar dat hoeft niet). Giet de spaghetti af, schep door de smaakvolle olijfolie en serveer, eventueel met grofgehakte peterselie.


4 Spaghetti met saliepesto

Als je van pasta met pesto houdt, probeer dan zeker ook deze versie met salie eens. Ik proefde ’m voor het eerst op vakantie in het nationaal park van de Cilento, een gebied ten zuiden van Napels. Met salie en amandelen (in plaats van de ingrediënten van de traditionele pesto alla genovese: basilicum en pijnboompitten).

Ingrediënten voor 4 personen
400 g spaghetti ▪ circa 20 salieblaadjes ▪ 100 g amandelen ▪ olijfolie ▪ eventueel wat knoflook, fijngehakt ▪ zout ▪ Parmezaanse kaas 

Bereiding
Maak een pesto van de salieblaadjes, de amandelen, olijfolie, zout, Parmezaanse kaas en eventueel een fijngehakt teentje knoflook. De traditionele manier om pesto te maken is in de vijzel, maar in de keukenmachine werkt ook goed. Kook daarna de spaghetti al dente en serveer met de saliepesto.


5 Spaghetti met laurier à la Sophia Loren

De spaghetti met laurier uit Koken con amore, het kookboek van Sophia Loren, heeft behalve laurier nog een ander belangrijk ingrediënt: kaneel. Die combinatie maakt deze pastasaus op basis van tomaat net even anders.

Spaghetti met laurier uit Koken con amore van Sophia Loren
Spaghetti à la Sophia Loren (foto: Lex van den Bosch)

Ingrediënten voor 6 personen
4 el olijfolie ▪ 1 klontje boter ▪ 1 ui (2 als ze klein zijn) ▪ 300 g gepelde tomaten uit blik ▪ 12 laurierbladeren ▪ kaneel ▪ 600 g spaghetti ▪ zout ▪ peper

Bereiding
Verhit de olijfolie en boter in een pan en fruit hierin de in ringen gesneden ui. Voeg als de ui goudbruin wordt, de gepelde tomaten, laurierbladeren, een snufje zout en vers gemalen peper en een halve theelepel kaneel toe. Laat alles 10 minuten koken, zodat de verschillende smaken zich kunnen vermengen. Je hebt nu een heerlijke, bijzondere saus voor over de spaghetti.


6 Spaghetti alla carbonara

Deze pastasaus komt oorspronkelijk uit Rome en omgeving, en dankt zijn naam aan de kolenbranders, de carbonari. Wil je een traditionele spaghetti alla carbonara (zonder room) maken? Hier vind je het recept uit het kookboek Verrukkelijk Rome.

Spaghetti alla carbonara, recept uit Rome
Spaghetti alla carbonara uit het boek Verrukkelijk Rome (foto: David Loftus)