De Piemontese keuken kent veel verschillende specialiteiten, van grissini en tramezzini uit Turijn tot brasato al barolo, rundvlees gestoofd in de bekendste rode wijn van Piemonte.
Dit eet en drink je in Turijn en Piemonte
gianduiotti, giandujotti
Chocolade is specialiteit nummer één in Turijn, en dan vooral de beroemde gianduiotti of giandujotti, romige chocolaatjes waarin hazelnoot is verwerkt (foto boven). Je herkent ze aan hun aparte vorm, als een omgekeerd bootje, en aan hun zilver- of goudkleurige papiertje. Volgens de overlevering werd de eerste gianduiotto in 1865 gemaakt in Turijn, door Caffarel. Maar inmiddels zijn er legio gianduiotti-merken: Baratti & Milano, Leone, Venchi, Perugina, Prodotti di Gianduja, Stratta… zelfs het Zwitserse Lindt produceert ze. En de naam? Die komt van Gianduja, een figuur uit de commedia dell’arte.

bicerin
Nog meer chocolade, maar dan vloeibaar: bicerin is een warme drank, gemaakt van koffie, chocolade en melk of room. Het werd uitgevonden in Caffè Al Bicerin in Turijn, waar het nog steeds – volgens geheim recept – wordt geschonken.

vermout
De vermout zoals we ’m nu kennen, werd ontwikkeld in Turijn. Oorspronkelijk werd de versterkte wijn, die op smaak is gebracht met aromatische planten en kruiden, vooral als medicinaal drankje gebruikt, maar daar kwam eind achttiende eeuw verandering in. Nu wordt vermout (vermut in het Italiaans) gedronken als aperitief, of verwerkt in een cocktail.
tramezzini
De Italiaanse versie van de sandwich, gemaakt van wit brood zonder korst, en rijk belegd met verschillende ingrediënten. De allereerste tramezzini werden aan het begin van de twintigste eeuw geserveerd in Caffè Mulassano, een van de beroemde historische cafés van Turijn, als variant op de Engelse sandwich. De Italiaanse schrijver en dichter Gabriele D’Annunzio (1863-1938) verzon de naam tramezzino.

grissini
De beroemde soepstengels van Turijn. Tip: haal grissini bij de bakker; de smaak van de voorverpakte fabrieksvariant is onvergelijkbaar met die van verse grissini.



bagna cauda, bagna caoda
Een typisch Piemontees gerecht, deze bagna cauda, met een Piemontese naam, die ‘warme saus’ betekent. In de saus, op basis van olijfolie, knoflook en ansjovis, worden stukken rauwe of geblancheerde groente gedipt.
carne cruda
Piemontees voorgerecht van rauw rundvlees, aangemaakt met citroensap en olijfolie, en eventueel wat witte truffel. Een soort steak tartare dus, maar dan zonder ei.
vitello tonnato
Hoewel het inmiddels in heel Italië op de kaart staat, komt vitello tonnato oorspronkelijk uit Piemonte. Uit welke plaats precies, is niet bekend. Ook in Turijn staat het veel op de kaart, soms onder de plaatselijke naam vitel tonnè. Het traditionele recept: in dunne plakjes gesneden kalfsvlees, met een saus van tonijn, mayonaise en kappertjes.


agnolotti
Traditioneel gerecht uit Piemonte: pasta gevuld met vlees. Over wat voor vlees, verschillen de meningen, ook al omdat de agnolotti oorspronkelijk gemaakt werden van restjes van de vorige avond, maar vaak is het van het rund.

brasato al barolo
Rundvlees gestoofd in de bekendste rode wijn van Piemonte: barolo.
zabaione, zabaglione
Waar zabaione of zabaglione oorspronkelijk vandaan komt, is niet zeker. Turijn wordt genoemd, maar ook Venetië en Mantua. Feit is dat het al tijden op de kaart staat als typisch Piemontees nagerecht, gemaakt van eidooiers, suiker en een zoete, versterkte wijn, meestal marsala.
Lees ook over andere zoete specialiteiten van Piemonte, zoals bonet en baci di dama

Foto’s: Lex van den Bosch (bicerin) en Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl



