Van de Italiaanse kookboeken die dit jaar verschenen – en dat waren er weer veel – zijn deze vijf wat mij betreft de leukste. Met mooie verhalen over de Italiaanse keuken. En recepten die erom vrágen om ze uit te proberen.
—
Mangiamo: gerechten uit de Veneto
Vanaf het moment dat Antoinette Coops naar de Veneto emigreerde, sloeg ze aan het koken. Gerechten uit de lokale keuken welteverstaan, die ze met hulp van haar schoonmoeder, vrienden en buren leerde maken. In Mangiamo! laat ze zien wat er in de Veneto zoal gegeten wordt. Zoals casunziei all’ampezzana, pasta gevuld met rode biet, aardappel en maanzaad. (Die ziet er trouwens zó mooi uit! Ideetje voor de kerst?)
Mangiamo!, door Antoinette Coops, fotografie Marleen van Es, uitgeverij Nieuw Amsterdam. Afgelopen juni kreeg Mangiamo! tijdens het Italië Evenement bij Kasteel de Haar de Pomo d’Oro 2018 all-over prijs voor beste Italiaanse kookboek van Nederlandse bodem van de afgelopen vijftien jaar. Je kunt Mangiamo! via deze link bestellen bij bol.com

—
Made at home: familierecepten van Giorgio Locatelli
De Londense chef-kok met Italiaanse roots Giorgio Locatelli verzamelde in Made at home 150 familierecepten, zoals vignarola, een Romeins gerecht van gesmoorde voorjaarsgroenten. Ook leuk: de variaties op een thema, zoals vier verschillende recepten voor pancotto (uit de regio’s Lombardije, Toscane, Calabrië en Puglia).
Made at home, Giorgio Locatelli, Fontaine Uitgevers. Je kunt Made at home via deze link bestellen bij bol.com

—
Toscane door de ogen van Giancarlo en Katie Caldesi
Giancarlo en Katie Caldesi schreven al veel kookboeken. Dit keer gingen ze terug naar de roots van Giancarlo, die oorspronkelijk uit Toscane komt. Al is dat al zo lang geleden dat ook zijn kennis weer even opgefrist moest worden. In Toscane staan recepten en veel tips en weetjes. Over het Toscaanse brood zonder zout, hoe je ingemaakte groente en fruit bewaart, en een soep die ‘gekookt water’ heet.
Toscane – Simpele recepten & feestmaaltijden uit Italië, door Giancarlo en Katie Caldesi, fotografie Helen Cathcart, uitgeverij Good Cook. Je kunt het kookboek Toscane via deze link bestellen bij bol.com

—
Jamie kookt Italië: oma’s recepten
Voor zijn kookboek Jamie kookt Italië ging Jamie Oliver langs bij oma’s in heel Italië om hun recepten te verzamelen. Zo vertrouwde nonna Miriam in Toscane hem haar recept voor stracotto toe.
Jamie kookt Italië, door Jamie Oliver, Kosmos Uitgevers, fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018. Je kunt het kookboek Jamie kookt Italië via deze link bestellen bij bol.com

—
Het beste van Antonio Carluccio
De eind 2017 overleden Antonio Carluccio vond dat veel chef-koks, zowel in Italië als daarbuiten, aan klassieke Italiaanse recepten ‘knutselen’, zoals hij het noemde. Wat hem betrof hoefde er niets aan zulke gerechten veranderd te worden. ‘Echt Italiaans eten is eenvoudig en zeer smaakvol.’ Zoals de recepten in zijn boek Carluccio. Oorspronkelijk werd het kookboek uitgegeven in 2013, dit jaar kreeg het een tweede druk.
Carluccio – Mijn beste Italiaanse recepten, door Antonio Carluccio, Fontaine Uitgevers. Je kunt het kookboek van Antonio Carluccio via deze link bestellen bij bol.com





