Pompeï en Herculaneum – deze twee Romeinse steden in de buurt van Napels zijn voor altijd verbonden aan de vulkaan Vesuvius. In het jaar 79 na Chr. werden beide steden bij een verwoestende uitbarsting van de vulkaan bedolven onder de as. Dat zowel Pompeï als Herculaneum eeuwen later bezocht kunnen worden, is te danken aan archeologische opgravingen in de achttiende en negentiende eeuw. Daarbij kwamen de restanten van straten, huizen en winkels aan de oppervlakte, en werd er veel duidelijk over het leven in de Romeinse tijd.
Kunst uit Pompeï en Herculaneum
Nu – eind 2022, begin 2023 – zijn er twee grote tentoonstellingen gewijd aan de (fresco)kunst uit Pompeï en Herculaneum. Een in Italië: I pittori di Pompei in het Museo Civico Archeologico in Bologna. En een in Nederland: Sterven in schoonheid in het Drents Museum in Assen.

—
I pittori di Pompei, Bologna
De expositie I pittori di Pompei in Bologna richt zich op de pictores, de kunstenaars en ambachtslieden die de huizen van Pompeï en Herculaneum decoreerden. Wat was hun rol en hun economische status in de samenleving van die tijd? En welke technieken, werktuigen, kleuren en modellen gebruikten ze? Over de pictores zelf is weinig bekend, meestal zelfs hun naam niet. Toch zijn de makers soms te herkennen aan de manier waarop ze schilderden. In Bologna zijn ruim honderd fresco’s te bewonderen, afkomstig uit het Museo Archeologico Nazionale in Napels.
I pittori di Pompei, Museo Civico Archeologico, Via dell’Archiginnasio 2, Bologna, te zien van 23 september 2022 t/m 19 maart 2023. zie de website voor tickets en meer informatie.




—
Sterven in schoonheid, Assen
In de tentoonstelling Sterven in schoonheid in het Drents Museum in Assen zijn meer dan honderd kunstschatten te zien uit de collecties van het Museo Archeologico Nazionale in Napels en het Parco Archeologico di Ercolano in Herculaneum. Denk daarbij aan sieraden, servies, marmeren beelden, fresco’s, mozaïeken en een fontein – alles waarmee de toenmalige bewoners van Pompeï en Herculaneum hun huizen en tuinen decoreerden.Sterven in schoonheid, Drents Museum, Brink 1, Assen, te zien van 20 november 2022 t/m 26 maart 2023, open: di-zo 10-17 uur, zie de website voor tickets en meer informatie.

Foto fresco Terentius Neo: Museo Archeologico Nazionale in Napels
Foto’s op de expositie in Bologna: Annelies Kooijman | parliamoitaliano.nl