De Romeinse keuken bewijst dat er weinig nodig is om een goed gerecht te maken. Als je maar de juiste ingrediënten hebt. Voor een traditionele carbonara bijvoorbeeld heb je genoeg aan spek, eieren en pecorino (géén room!). De meeste specialiteiten van Rome zijn tot stand gekomen door gebruik te maken van de ingrediënten die voorhanden waren. En dat beviel zó goed dat ze nog altijd op de menukaart van een typisch Romeinse trattoria staan.
Culinaire specialiteiten van Rome
pasta alla carbonara
Anders dan in Nederland vaak gedacht wordt, gaat er in Rome géén room in de carbonara. De enige ingrediënten zijn spek (pancetta of guanciale), eieren en pecorino. Wordt meestal geserveerd met spaghetti. Zelf maken? Hier vind je het recept voor spaghetti alla carbonara.
pasta cacio e pepe
Pasta met geraspte schapenkaas en versgemalen zwarte peper. Wordt geserveerd met spaghetti of tonnarelli, en soms ook wel met rigatoni. In Rome wordt getwist over welke pasta erbij hoort, maar ik ben voor spaghetti. Proef zelf maar eens bij Trattoria Da Lucia in Trastevere.

pasta all’amatriciana
Pastasaus die oorspronkelijk uit het dorp Amatrice komt, maar een belangrijke plaats in de Romeinse keuken heeft gekregen. De ingrediënten? Guanciale (wangspek), pecorino en tomaat. Wordt geserveerd met bucatini of spaghetti.
saltimbocca alla romana
Kalfsvlees met rauwe ham en salie, klaargemaakt in boter en witte wijn.
coda alla vaccinara
Ossenstaart, gestoofd met onder andere bleekselderij, ui en wortelen.
abbacchio allo scottadito
Gegrilde lamskoteletjes, gekruid met peper en zout (en soms tijm).
trippa alla romana
Voor wie durft: pens, klaargemaakt met onder meer ui, tomaat, witte wijn, pecorino en munt.
carciofi alla giudia / carciofi alla romana
Artisjokken worden in Rome op twee manieren geserveerd, allebei even lekker. Carciofi alla giudia, artisjokken op joodse wijze, dat wil zeggen: twee maal gefrituurd in olijfolie. En carciofi alla romana, in witte wijn of bouillon gestoofde artisjokken, gevuld met een mengsel van peterselie, munt en knoflook (en soms ook broodkruim).
cicoria saltata in padella
Een populaire contorno (bijgerecht): de bittere bladgroente cicoria. Als je ’m saltata in padella bestelt, wordt de cicoria kort opgebakken in olijfolie met knoflook en een rood pepertje.