Vraag een Siciliaan naar de specialiteiten van zijn eiland, en je kunt verschillende antwoorden verwachten. Ben je op zoek naar typisch Siciliaans streetfood? Arancini. Een pastagerecht? Pasta con le sarde of pasta alla Norma. Liever iets zoets? Dan moet je zeker een cannolo proberen.
Culinaire specialiteiten van Sicilië
cannoli
Krokante, met ricottacrème gevulde koekrolletjes. Ze horen on the spot gemaakt te worden, anders wordt het deegrolletje zompig. De traditionele cannoli zijn vaak behoorlijk grote joekels, maar gelukkig heb je ze ook in kleinere formaten.
brioche con gelato
Kijk niet gek op als je een Siciliaan bij het ontbijt al een bolletje ijs ziet eten, en dan ook nog op een broodje: brioche con gelato.
arancini
In elke Siciliaanse bar liggen ze in de vitrine: arancini (of arancine met een -e, zoals ze in Palermo heten). Het zijn gefrituurde rijstballen ter grootte van een sinaasappel. Vandaar ook hun naam: arancia is Italiaans voor sinaasappel. De rijstballen zijn traditioneel gevuld met ragù (een vleessaus) en erwtjes, of met ham, bechamelsaus en mozzarella. Maar er zijn ook andere vullingen, bijvoorbeeld met pistachenootjes, spinazie of zelfs met Nutella. Ook de vorm wisselt: aan de oostkust van Sicilië hebben ze naast de ronde ballen ook arancini in een puntvorm.
pasta con le sarde
Pasta met sardines, ansjovis, venkel, pijnboompitten en rozijnen.
pasta alla Norma
Oorspronkelijk komt pasta alla Norma uit de stad Catania, in het oosten van Sicilië, maar inmiddels kun je het gerecht op het hele eiland bestellen. De ingrediënten: aubergine, tomatensaus en (harde) ricotta. De Siciliaanse komedieschrijver Nino Martoglio schijnt het gerecht ooit te hebben vergeleken met de opera Norma van Vincenzo Bellini. Als dat niet was gebeurd, had het misschien anders geheten, maar een klassieker was het vast ook wel geworden.
pesto alla trapanese
Een grove pesto, gemaakt met amandelen (in plaats van pijnboompitten, zoals bij pesto alla genovese).
salmoriglio
Salmoriglio – of zoals ze op Sicilië zeggen: sammurigghiu – is een dressing van olijfolie, citroensap, peterselie en oregano. Wordt meestal geserveerd bij vis, en dan vooral zwaardvis. Hier vind je het recept voor courgettelinten met salmoriglio uit het kookboek Sicilië van Giancarlo en Katie Caldesi.
caponata
Siciliaans zoetzuur auberginegerecht, met bleekselderij, kappertjes en rozijnen. Er bestaan vele varianten. In Palermo is de caponata bijvoorbeeld heel zoet. In andere delen van Sicilië wordt het gerecht gemaakt met artisjokken, of zonder rozijnen. Zelf maken? Hier vind je het recept voor caponata zoals die in het Italiaanse restaurant Toscanini in Amsterdam gemaakt wordt.
cassata
Cake met ricotta, marsepein en gekonfijte vruchten. Vaak in felle kleurtjes. Cassata is er ook in eenpersoonsformaat: cassatina.
granita
IJs gemaakt van vruchten(sap), suiker en water. De ingrediënten worden gepureerd tot een mengsel dat vervolgens in de vriezer wordt gedaan tot zich ijskristallen vormen. De granita komt in vele smaken, zoals amandel (mandorla), aardbei (fragola), pistache (pistacchio) of natuurlijk citroen (limone) – de klassieke granita voor warme Siciliaanse zomers! Zelf maken? Hier vind je het recept voor een watermeloengranita.
Met dank aan: Daniela Tasca, een Siciliaanse in Nederland (en schrijfster van het boek ‘1001 Italianen’, over de geschiedenis van de Italianen in Nederland)
Fotografie: parliamoitaliano.nl