Italiaans eten en drinken
Als je het over Italië hebt, gaat het al snel over eten. Ook hier op Parliamo italiano. Ik tip je dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn, en mijn favoriete trattoria om in Rome cacio e pepe te eten. En ken je de trabucchi in Puglia al? Dat is in de zomer dé plek om verse vis te eten (foto). Voor wie thuis op z’n Italiaans wil koken, heb ik een lijstje mooie kookboeken, én een aantal recepten voor een voorproefje.
Struikelblokken in de Italiaanse taal – eten en drinken
Ook als je boodschappen doet in Italië of een menukaart probeert te ontcijferen, kan taal een struikelblok zijn. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen peperone en peperoncino? Tussen salame en salumi? Of tussen succo en sugo? Daarnaast zijn er soms ook verschillende...
Orzo – gerst of kleine pasta?
Met de opkomst van orzo in de Nederlandse keuken hebben we er meteen een grote kans op spraakverwarring in Italië bij. Een pak orzo is in de Italiaanse supermarkt namelijk gewoon een pak gerst. En wat wij in Nederland orzo noemen, pasta in de vorm van een...
L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino
In de vitrines van koffiebars in Ligurië ligt tussen de croissantjes en andere zoete broodjes ook vaak een olandesina, een ‘Nederlands meisje’. Volgens Wiktionary is de olandesina ‘a type of brioche from the Netherlands’. Maar komt het wel echt uit Nederland? Met z’n...
Brioche of cornetto – een Italiaanse taalkwestie bij het ontbijt
Het is het typisch Italiaanse ontbijt-buiten-de-deur: een cappuccino met een croissant erbij. ‘Un cornetto’ noemen ze dat toch, in Italië? Maar nu ben je in Noord-Italië en hoor je iedereen ’s ochtends in de bar ‘brioche’ zeggen. Hoe zit dat precies?
De tramezzino, het Italiaanse antwoord op de Engelse sandwich
De tramezzino is het Italiaanse antwoord op de Engelse sandwich, de zachte witte boterhammen zonder korst, met beleg ertussen. Turijn en Venetië strijden om de eer van de ‘uitvinding’ van de tramezzino (mv tramezzini). In Turijn zou Caffè Mulassano de eerste zijn...
Aperitief in Italië – stuzzichini
Aperitivo time in Italië betekent meestal dat je iets te eten bij je drankje krijgt. Soms alleen olijven en/of een bakje chips (of taralli, als je in het zuiden van de Laars bent). Maar andere keren wordt er stevig uitgepakt en krijg je een piattino (bordje) of...
Farinata, focaccia en brandacujun – dit eet je in de regio Ligurië
Vier ingrediënten strijden om de eerste plaats op de menukaarten in de regio Ligurië (Liguria) – ansjovis (acciughe), Taggiasca olijven (olive taggiasche), basilicum (basilico) en pijnboompitten (pinoli). En vaak zie je ze ook in combinaties terug. In de klassieke...
Paccheri met ricotta en tomaat uit het Toscanini-pastaboek
Het Italiaanse restaurant Toscanini in de Amsterdamse Jordaan is een begrip. Het bestaat bijna veertig jaar en is zo populair geworden dat je tijdig moet reserveren wil je er terechtkunnen; dit kan tot een maand van tevoren. In de tussentijd kun je zelf aan de slag,...
Originele cadeaus voor wie graag Italiaans kookt
Dat de Italiaanse keuken populair is, merk je alleen al aan de toenemende beschikbaarheid van ingrediënten. Ook zie je steeds meer Italiaanse kookboeken, keukentools en tafelgoed met een Italiaans tintje. Ik zocht een aantal cadeaus uit voor wie graag Italiaans kookt....
Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië
De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Die speciale vouwtechniek wordt sa spighitta genoemd, naar het motief, dat op een korenaar (spiga di grano) lijkt. Met boter en salie Anders dan...
Zomerse groentestoofpot – recept voor ciambotta uit De Italiaanse keuken van Amalfi
In haar kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi bundelde chef-kok Ursula Ferrigno recepten uit de streek waar ze tot haar twaalfde woonde: de Amalfikust. In de gerechten uit die streek speelt groente vaak een hoofdrol, zoals in deze ciambotta. Ursula Ferrigno: ‘Deze...
Kookboek – De Italiaanse keuken van Amalfi van Ursula Ferrigno
Mozzarella in carrozza, spaghetti al limone, ciambotta – het kookboek De Italiaanse keuken van Amalfi van chef-kok Ursula Ferrigno bevat recepten uit de streek waar ze is opgegroeid, de Amalfikust, ten zuiden van Napels. Tot haar twaalfde woonde Ferrigno daar in het...
Italië in je inbox
Wil je een aantal keer per jaar nieuwe Italië-inspiratie per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de Parliamo italiano-post via deze link.















