Italiaans eten en drinken

Als je het over Italië hebt, gaat het al snel over eten. Ook hier op Parliamo italiano. Ik tip je dat leuke huiskamerrestaurantje in Turijn, en mijn favoriete trattoria om in Rome cacio e pepe te eten. En ken je de trabucchi in Puglia al? Dat is in de zomer dé plek om verse vis te eten (foto). Voor wie thuis op z’n Italiaans wil koken, heb ik een lijstje mooie kookboeken, én een aantal recepten voor een voorproefje.

Vis eten bij een trabucco in Puglia
Uit eten in Oltrarno, Florence: La Casalinga

Uit eten in Italië

Traditionele trattoria’s en pasticceria’s, maar ook die nieuwe wijnbar: ik tip je mijn favoriete culinaire adressen.

Spaghetti met laurier uit Koken con amore van Sophia Loren

Recepten

Van een snelle pasta tot een feestelijk toetje – Italiaanse recepten voor wie graag zelf in de keuken staat.

Italiaanse kookboeken

Kookboeken

Regionale specialiteiten maken? Italiaanse kookboeken bespreken steeds vaker gerechten uit één bepaald gebied.

Pasticciotti uit Puglia

Italiaanse specialiteiten

Elke Italiaanse regio heeft weer eigen culinaire specialiteiten. Waar komen bijvoorbeeld de pasticciotti vandaan?

Struikelblokken in de Italiaanse taal – eten en drinken

Struikelblokken in de Italiaanse taal – eten en drinken

Ook als je boodschappen doet in Italië of een menukaart probeert te ontcijferen, kan taal een struikelblok zijn. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen peperone en peperoncino? Tussen salame en salumi? Of tussen succo en sugo? Daarnaast zijn er soms ook verschillende...

Lees meer
Orzo – gerst of kleine pasta?

Orzo – gerst of kleine pasta?

Met de opkomst van orzo in de Nederlandse keuken hebben we er meteen een grote kans op spraakverwarring in Italië bij. Een pak orzo is in de Italiaanse supermarkt namelijk gewoon een pak gerst. En wat wij in Nederland orzo noemen, pasta in de vorm van een...

Lees meer
L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino

L’olandesina, een zoet broodje bij de cappuccino

In de vitrines van koffiebars in Ligurië ligt tussen de croissantjes en andere zoete broodjes ook vaak een olandesina, een ‘Nederlands meisje’. Volgens Wiktionary is de olandesina ‘a type of brioche from the Netherlands’. Maar komt het wel echt uit Nederland? Met z’n...

Lees meer
Aperitief in Italië – stuzzichini

Aperitief in Italië – stuzzichini

Aperitivo time in Italië betekent meestal dat je iets te eten bij je drankje krijgt. Soms alleen olijven en/of een bakje chips (of taralli, als je in het zuiden van de Laars bent). Maar andere keren wordt er stevig uitgepakt en krijg je een piattino (bordje) of...

Lees meer
Paccheri met ricotta en tomaat uit het Toscanini-pastaboek

Paccheri met ricotta en tomaat uit het Toscanini-pastaboek

Het Italiaanse restaurant Toscanini in de Amsterdamse Jordaan is een begrip. Het bestaat bijna veertig jaar en is zo populair geworden dat je tijdig moet reserveren wil je er terechtkunnen; dit kan tot een maand van tevoren. In de tussentijd kun je zelf aan de slag,...

Lees meer
Originele cadeaus voor wie graag Italiaans kookt

Originele cadeaus voor wie graag Italiaans kookt

Dat de Italiaanse keuken populair is, merk je alleen al aan de toenemende beschikbaarheid van ingrediënten. Ook zie je steeds meer Italiaanse kookboeken, keukentools en tafelgoed met een Italiaans tintje. Ik zocht een aantal cadeaus uit voor wie graag Italiaans kookt....

Lees meer
Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

Recept voor culurgiones, gevulde pasta uit Sardinië

De mooiste gevulde verse pasta komt wat mij betreft uit Sardinië: culurgiones, omdat ze zo kunstig worden dichtgevouwen. Die speciale vouwtechniek wordt sa spighitta genoemd, naar het motief, dat op een korenaar (spiga di grano) lijkt. Met boter en salie Anders dan...

Lees meer